Πλαστική Χειρουργική

Είναι η ειδικότητα που ασχολείται με όλα σχεδόν τα μέρη του ανθρώπινου σώματος και έχει ως σκοπό να επανορθώσει βλάβες και δυσμορφίες, οι οποίες προέκυψαν από τραύματα, επεμβάσεις ή από την επίδραση του χρόνου.

Ο όρος "πλαστική" προέρχεται από την ελληνική λέξη  "πλάθω" που σημαίνει δίνω μορφή σε κάτι.

Διακρίνεται σε δύο μεγάλους κλάδους, την Επανορθωτική  Πλαστική Χειρουργική και την Αισθητική Πλαστική Χειρουργική.

Η Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική ασχολείται με τη διόρθωση συγγενών ανωμαλιών, την αντιμετώπιση τραυμάτων και εγκαυμάτων και την αποκατάσταση ελλειμμάτων μετά την χειρουργική εκτομή καλοήθων όγκων ή καρκίνων του δέρματος και των φυσικών κοιλοτήτων του σώματος.

Ο δεύτερος μεγάλος κλάδος είναι η Αισθητική Πλαστική Χειρουργική που στοχεύει στην βελτίωση φυσικών ελαττωμάτων ή δυσμορφιών που δεν είναι αποδεκτές από το ίδιο το άτομο που τις φέρει. Επίσης, στοχεύει σε ένα μεγάλο βαθμό, στην διόρθωση της φθοράς που υφίσταται το σώμα μας και κυρίως το δέρμα μας με την πάροδο του χρόνου.

Κοιλιοπλαστική

Η κοιλιά είναι μία από τις περιοχές του σώματος που υφίσταται αλλαγές μετά από μεγάλη αυξομείωση σωματικού βάρους όπως επίσης και μετά τον τοκετό στις γυναίκες. Ειδικά κατά την εγκυμοσύνη, το δέρμα υποβάλλεται  σε πολύ μεγάλη διάταση. Οι ορθοί κοιλιακοί μύες από κατακόρυφοι και παράλληλοι μεταξύ τους, υπό την δράση της αυξανόμενης ενδοκοιλιακής πίεσης απομακρύνονται από τη μέση γραμμή. Στην περιοχή της κοιλιάς δημιουργείται περίσσεια λίπους-δέρματος και αλλαγή στο σχήμα του ομφαλού. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των αλλαγών μαζί, οδηγεί στην εμφάνιση της ‘‘κρεμάμενης κοιλίας’’.

Η Κοιλιοπλαστική λοιπόν, είναι η επέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ‘‘κρεμάμενης  κοιλίας’’.

Εφαρμόζονται δύο βασικές τεχνικές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος:

 • Mini κοιλιοπλαστική: όταν δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τη θέση του ομφαλού. Με αυτή την τεχνική αντιμετωπίζουμε μικρού εως μέτριου βαθμού χαλάρωση, που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς κάτω του ομφαλού.
 • Κλασική κοιλιοπλαστική: όταν γίνεται μετάθεση του ομφαλού σε νέα θέση. Με αυτή την τεχνική αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερου βαθμού χαλάρωση, που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς και πάνω από τον ομφαλό.

Στην κοιλιοπλαστική ταυτόχρονα με την αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος, υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης και της διάστασης των ορθών κοιλιακών μυών της κοιλιάς, εφόσον χρειάζεται, επιτυγχάνοντας έτσι ένα ‘‘καλοχτισμένο’’ κοιλιακό τοίχωμα και ένα πιο κομψό και νεανικό σώμα.

Η κοιλιοπλαστική στην περίπτωση του τοκετού, καλό είναι να γίνεται αφού περάσουν 6 μήνες από τη γέννα, καθώς έτσι δίνουμε την ευκαιρία στο σώμα της γυναίκας να επανέλθει από μόνο του σε κάποιο βαθμό, θα έχουν χαθεί τα περισσότερα κιλά της εγκυμοσύνης, το ‘‘νέο μέλος’’ της οικογένειας δεν θα είναι πλέον νεογνό και η γυναίκα θα έχει επιστρέψει στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένη κλινική από έμπειρο πλαστικό χειρουργό με γενική αναισθησία ή επισκληρίδιο, αφού προηγηθεί ο κατάλληλος προεγχειρητικός έλεγχος. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 2 με 2,5 ώρες και συστήνεται νοσηλεία 2 ημερών.

Χρειάζονται δύο εβδομάδες για να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες (ανάλογα και με το είδος της επέμβασης). Η εγχειρητική τομή γίνεται αρκετά χαμηλά στην κοιλιά, ώστε να κρύβεται εντελώς στο εσώρουχο ή το μαγιώ.

Αποτελέσματα:

Τα αποτελέσματα είναι ορατά αμέσως μετά την επέμβαση. Γίνονται, βέβαια, πιο θεαματικά τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε μετά την ολοκλήρωση της αποθεραπείας θα έχουμε αποκτήσει μια επίπεδη κοιλιά, τονώνοντας την αυτοπεποίθηση μας.

Λίφτινγκ Προσώπου

Ρυτιδοπλαστική Προσώπου

Το Face lifting ή Ρυτιδοπλαστική προσώπου είναι η επέμβαση που δίνει μια πιο νεανική εμφάνιση στο πρόσωπο και το λαιμό, απομακρύνοντας την χαλάρωση του δέρματος και τις βαθιές ρυτίδες. Το δέρμα του προσώπου αρχίζει να ‘‘ζαρώνει’’ και να ‘‘κρεμάει’’ ως αποτέλεσμα της ηλικίας, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και της ποιότητάς του. Το face lifting βελτιώνει τόσο την εμφάνιση του προσώπου όσο και την περιοχή του λαιμού διορθώνοντας το περίγραμμα και το προφίλ.

Η κατάλληλη ηλικία για να γίνει η επέμβαση είναι εκείνη που το πρόσωπο αρχίζει να χαλαρώνει, το δέρμα χάνει την σπαργή του και οι ρυτίδες αρχίζουν να βαθαίνουν, δηλαδή συνήθως γύρω στα πενήντα.

Κατά την επέμβαση εκτός του ότι αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος, πραγματοποιείται ανόρθωση και σύσφιγξη των μυών του προσώπου και του λαιμού (SMAS lift). Οι τομές αρχίζουν πίσω από την γραμμή της τριχοφυΐας στους κροτάφους, μπροστά και πίσω από το αυτί και καταλήγουν πάλι μέσα στα μαλλιά. Το χειρουργείο διαρκεί 3 ώρες ή και περισσότερο εάν συνδυαστεί με άλλες τεχνικές (π.χ. λιποαναρρόφηση στο πιγούνι, βλεφαροπλαστική, ανόρθωση μετώπου κ.λ.π.), γίνεται με γενική αναισθησία και συνίσταται παραμονή στην κλινική για μία με δύο ημέρες.

Η καλή ποιότητα δέρματος βοηθάει πολύ την μετεγχειρητική πορεία και την ανάρρωση και προσδίδει σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα. Στις καπνίστριες η διακοπή του καπνίσματος για μία με δύο εβδομάδες πριν και μετά το χειρουργείο έχει μεγάλη σημασία για την γρήγορη και καλή επούλωση. Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση πρέπει να μένουμε ήρεμοι στο σπίτι, ενυδατώνοντας το πρόσωπο με ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα, τρώγοντας μαλακές τροφές, κάνοντας ελαφρύ μασάζ με κινήσεις προς τα πάνω και να μην σηκώνουμε βάρη. Ο πόνος είναι συνήθως ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με παυσίπονα από το στόμα (θα πρέπει να αποφεύγεται η ασπιρίνη), ενώ τα ράμματα θα αφαιρεθούν σταδιακά μέσα σε δύο εβδομάδες για την ελαχιστοποίηση των ουλών. Μετά από δύο εβδομάδες αισθάνεται κανείς άνετα με τη βοήθεια make-up ανάμεσα σε ξένους. Σε τρεις εβδομάδες η γυναίκα θα νοιώθει και θα δείχνει αρκετά σίγουρη ώστε να βρεθεί στον κοινωνικό της περίγυρο. Το πρόσωπο της θα είναι τελείως καλά σε 10 με 12 εβδομάδες. Απευθείας έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται για αρκετές εβδομάδες.

Με καλή και προσεκτική τεχνική δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα επιπλοκές από την επέμβαση. Είναι πιθανόν, όμως, στις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν το χειρουργείο, το δέρμα ειδικά γύρω από το αυτί να είναι μουδιασμένο ή να υπάρξουν προσωρινά δυσχρωμίες γύρω από τις τομές. Επίσης, μπορεί να δημιουργηθεί οίδημα σε κάποιον από τους κλάδους του προσωπικού νεύρου επηρεάζοντας παροδικά τη λειτουργία του. Όλα αυτά όμως υποχωρούν σταδιακά και επανέρχονται πλήρως.

MACS-LIFT (Minimal Access Cranial Suspension Lift)

Η σύγχρονη τάση στην αισθητική χειρουργική του προσώπου θέλει φυσικό αποτέλεσμα, λιγότερο τράβηγμα και περισσότερο όγκο. Αυτό ακριβώς εξασφαλίζει η τεχνική ΜACS-lift με λιποαναρρόφηση στο λαιμό. Πρόκειται για ένα σύγχρονο mini lift που τα πλεονεκτήματα του είναι οι μικρές τομές και σημάδια, καλά κρυμμένα στα μαλλιά και μέσα στο αυτί (χωρίς να προεκτείνονται πίσω από αυτό) και η γρήγορη ανάρρωση.

Θεωρείται ιδανικό για μικρού ή μετρίου βαθμού πτώση του προσώπου και κυρίως ενδείκνυται για γυναίκες 40-55 ετών.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 3 ώρες και μπορεί να γίνει με νευροληπτοαναλγησία (μέθη). Στο ΜACS-lift γίνεται μικρή αποκόλληση μπροστά από τα αυτί, έτσι ώστε το συνολικό "τραύμα" να είναι μικρότερο από ότι στα κλασικά lift, και δεν φτάνει στις περιοχές των κινητικών νεύρων, γεγονός που το κάνει πολύ ασφαλές. Η ανάρτηση γίνεται με δυο έως τρία ειδικά ράμματα που επανατοποθετούν το Επιφανειακό Μυοαπονευρωτικό Σύστημα (SMAS), την εσωτερική δηλαδή στιβάδα του προσώπου, στη σωστή θέση. Εάν χρειάζεται μπορεί να συνδυαστεί με μικρολιποαναρρόφηση στο προγούλι και σε άλλα σημεία του λαιμού για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

Μετεγχειρητικά εφαρμόζεται ελαφρά ελαστική επίδεση στην περιοχή και μπορείς να επιστρέψεις στην εργασία σου ύστερα από 1-2 εβδομάδες. Το πρόσωπο αποκτά σαφώς πιο νεανική όψη και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και φυσικό.

Mid Face Lift

Το Mid-Face Lift είναι το λίφτινγκ του "μέσου προσώπου". Το μέσο τμήμα του προσώπου σε κάθε πλευρά είναι ένα νοητό τρίγωνο που ορίζεται από την έσω και έξω γωνία των ματιών (κανθός) και την γωνία του στόματος.

Πολύ συχνά τα πρώτα σημάδια της γήρανσης στο πρόσωπο εμφανίζονται σ΄αυτήν την περιοχή. Το δέρμα των κάτω βλεφάρων χαλαρώνει, δημιουργώντας σακούλες και μαύρους κύκλους. Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο κάτω βλέφαρο και την παρειά εκφυλίζεται, ατροφεί και η παρειά αρχίζει να γλιστράει προς τα κάτω λόγω ατροφίας του λίπους στην περιοχή των ζυγωματικών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βαθαίνει η ρινοπαρειακή αύλακα και να δημιουργούνται ρυτίδες πικρίας στις γωνίες του στόματος. Χάνεται έτσι το αρμονικό περίγραμμα στα μάγουλα και το πρόσωπο δείχνει θαμπό και κουρασμένο.

Το Mid-Face Lift, επομένως, ενδείκνυται τόσο σε μεγαλύτερες όσο και σε νεαρότερες ηλικίες ανάλογα με τον βαθμό πτώσης του προσώπου, που εξαρτάται τόσο από τον τρόπο ζωής όσο και από κληρονομικά αίτια.

Με τη συγκεκριμένη τεχνική μέσα από την τομή της βλεφαροπλαστικής στο κάτω βλέφαρο «ανασηκώνουμε» το μέσο τριτημόριο του προσώπου κάθετα προς τα πάνω και οι επιμέρους ιστοί έρχονται στην αρχική τους θέση. Στην συνέχεια, αφαιρούμε την περίσσεια του κάτω βλεφάρου εφόσον υπάρχει, επιτυγχάνοντας έτσι τη μείωση της απόστασης μεταξύ των κάτω βλεφάρων και των ζυγωματικών. Τα μήλα γεμίζουν και οι ρυτίδες ομαλοποιούνται, ενώ οι ρινοπαρειακές η περίσσεια του δέρματος εφόσον υπάρχει αύλακες απαλύνονται. Οι ρυτίδες πικρίας εξαφανίζονται και ανυψώνεται ελαφρώς η γωνία του στόματος. Γενικότερα αναστρέφεται όλη η εικόνα της πτώσης του προσώπου, δίνοντας στη γυναίκα μια πολύ πιο νεανική όψη χωρίς εμφανείς ουλές. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι πολύ δημοφιλής επιλογή ανάμεσα στους αστέρες του Hollywood, οπότε είναι γνωστό και ώς “star lift”. Μπορεί βέβαια να αποτελέσει και τμήμα ενός κλασσικού «λίφτινγκ».

Συνήθως απαιτείται τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με ΄΄μέθη΄΄ και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι της αυθημερόν. Η επέμβαση διαρκεί 60΄-90΄. Ίσως υπάρξουν εκχυμώσεις που θα χρειαστούν 7-10 ημέρες για να υποχωρήσουν πλήρως. Εσωτερικά, όμως, η επούλωση διαρκεί 3-4 μήνες. Συνήθως μπορεί κανείς να επιστρέψει στην δουλειά του σε 7-10 ημέρες και σε έντονη αθλητική δραστηριότητα μετά από ένα μήνα.

Brow Lift ή αλλιώς Μετωπιαίο λίφτινγκ

Το Μετωπιαίο λίφτινγκ αντιμετωπίζει τις ρυτίδες του μετώπου που βαραίνουν ολόκληρο το πρόσωπο και το κάνουν να δείχνει μεγαλύτερο από την ηλικία του.

Προτείνεται συνήθως σε ηλικίες μετά τα σαράντα, είναι πιθανό όμως να χρειάζεται και σε νεότερες γυναίκες που έχουν αποκτήσει αυλακώσεις στο μέτωπο και το μεσόφρυο εξαιτίας έντονης εκφραστικότητας.

Το Μετωπιαίο λίφτινγκ γίνεται ενδοσκοπικά, συνήθως με τοπική αναισθησία και μέθη μέσω μικρών τομών στο τριχωτό της κεφαλής. Η ανόρθωση γίνεται με την βοήθεια διάφορων τεχνικών συγκόλλησης, οι οποίες στερεώνουν τους ιστούς πάνω στο οστό. Μια από αυτές είναι τα εμφυτεύματα endotine (μοιάζουν με τριγωνάκια με γαντζάκια στην επιφάνεια τους) που απορροφώνται σταδιακά από τον οργανισμό και μέσα σε 6-9 μήνες έχουν αφομοιωθεί πλήρως. Αν κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να ανασηκωθούν τα φρύδια ή να αφαιρεθεί ο μυς που δημιουργεί τη ρυτίδα του μεσόφρυου, διορθώνοντας για πάντα το πρόβλημα αυτό. Η συγκεκριμένη τεχνική διαρκεί περίπου 45 λεπτά και δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική.

Από την πρώτη κιόλας μέρα, η ασθενής είναι σε θέση να κυκλοφορεί. Ωστόσο, για να επιστρέψει στις υποχρεώσεις της θα χρειαστεί μία εβδομάδα. Τα σημάδια, όπως μώλωπες ή πρηξίματα, θα εξαφανιστούν εντελώς μετά από τρεις εβδομάδες. Τους πρώτους μήνες η ασθενής θα πρέπει να είναι προσεκτική με την έντονη σωματική άσκηση.

Ανόρθωση - Μειωτική - Αυξητική Μαστών

Αρκετές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εικόνα τους, είτε λόγω σωματότυπου είτε γιατί απλά ο χρόνος περνά και αφήνει τα σημάδια του. Η πλαστική στήθους μπορεί να δώσει τις λύσεις με αποτελέσματα υψηλής αισθητικής και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Λέγοντας πλαστική στήθους αναφερόμαστε σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις:

Αύξηση στήθους

Γίνεται όταν έχουμε μικρό στήθος ή όταν έχει ατροφήσει, "αδειάσει" ο μαστός. Συνήθως μετά τους θηλασμούς. Μπορούμε τότε να βελτιώσουμε το σχήμα και να μεγαλώσουμε το μέγεθος του στήθους χρησιμοποιώντας ειδικά υλικά και συγκεκριμένα

 • ενθέματα σιλικόνης (είναι και τα συνηθέστερα), που το περίβλημά τους και το εσωτερικό τους αποτελείται από σιλικόνη, ή
 • ενθέματα με φυσιολογικό ορό, που το περίβλημά τους αποτελείται από ελαστικοποιημένη σιλικόνη και το εσωτερικό τους από φυσιολογικό ορό.

Μείωση του στήθους

Γίνεται αφαιρώντας τμήμα του λίπους και του μαζικού αδένα του μαστού, όταν το στήθος είναι πολύ μεγάλο και δημιουργεί επιπρόσθετο βάρος στη γυναίκα. Ταυτόχρονα γίνεται ανόρθωση των μαστών. Αυτή η επέμβαση δεν έχει μόνο αισθητικό όφελος για την γυναίκα, αλλά και λειτουργικό, αφού το βάρος του στήθους συνήθως κουράζει την σπονδυλική της στήλη και γίνεται εμπόδιο στις  καθημερινές της δραστηριότητες. Επίσης, σε γυναίκες με πολύ μεγάλους μαστούς μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες στην ψηλάφηση κάποιου όγκου ή μάζας κάνοντας έτσι τη διάγνωση του καρκίνου πιο δύσκολη.

Ανόρθωση του στήθους

Πραγματοποιείται όταν ο μαστός έχει πτώση, γεγονός που κρίνεται από την πτώση της θηλής σε σχέση με την υπομάστιο πτυχή. Είναι παρόμοια επέμβαση με τη μείωση του στήθους μόνο που αφαιρείται μόνο δέρμα και όχι το εσωτερικό του μαστού, ώστε να σφίξει ο μαστός και να διαμορφωθεί σε μία καλύτερη θέση.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την επέμβαση αυτή;

Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σώματος και αναλόγως των επιμέρους προβλημάτων και αναγκών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μπορούμε να σχεδιάσουμε την κατάλληλη επέμβαση σε εξατομικευμένη βάση.

Τι πρέπει να ξέρω πριν αποφασίσω για τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες;

Όλες οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε οργανωμένη χειρουργική κλινική μετά από κλασικό προεγχειρητικό έλεγχο με γενική αναισθησία.

Αύξηση του στήθους

Η νοσηλεία διαρκεί μία ημέρα. Μπορεί να αισθανθείτε μετεγχειρητικά ήπιο πόνο η τσιμπήματα τις πρώτες 24-48 ώρες.

 • Μετά την επέμβαση χρειάζεται προστασία από έντονες μυϊκές ασκήσεις για ένα διάστημα 10-15 ημερών και οπωσδήποτε χρήση στηθόδεσμου, για να σταθεροποιηθούν τα ενθέματα στην θέση που έχουν τοποθετηθεί. Μετά τη δεύτερη εβδομάδα επανέρχεστε στις κανονικές σας δραστηριότητες.
 • Τα σημάδια–ουλές που αφήνει αυτή επέμβαση μοιάζουν μετά την επούλωση νε νεκρές γραμμές οι οποίες θα βρίσκονται στην πτυχή του μαστού και θα είναι ελάχιστα ορατές
 • Πλεονεκτήματα: Με τα ενθέματα νέας τεχνολογίας η πιθανότητα δημιουργίας κάψας είναι πολύ μικρή. Το αποτέλεσμα είναι πιο φυσικό και το στήθος σταθερό. Δεν δημιουργούνται πτυχές στο πάνω μέρος του στήθους. Ο μαστός διατηρεί το σχήμα του για πολλά χρόνια

Μείωση του στήθους

 • Η επέμβαση για μια γυναίκα με μεγάλο στήθος διαρκεί 3-3,30 ώρες. Η νοσηλεία διαρκεί μία ημέρα. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 12 ημέρες.
 • Τα σημάδια που αφήνει είναι εμφανή, καθώς εντοπίζονται γύρω απ την θηλή  και στο κάτω ημισφαίριο του στήθους. Δημιουργούν περίπου το σχήμα ενός ανεστραμμένου Τ. που απαλύνονται σε βάθος χρόνου.
 • Πλεονεκτήματα: Το πάνω μέρος του στήθους φαίνεται πιο στητό. Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι μόνιμο, με την προϋπόθεση ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις βάρους. Πονάει ελάχιστα. Η ασθενής επιστρέφει γρήγορα στην εργασία της.

Ανόρθωση στήθους

 • Η επέμβαση ανόρθωσης δεν ξεπερνά τις 2 ώρες. Η νοσηλεία διαρκεί μία ημέρα. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 12 μέρες.
 • Αφαιρείται δέρμα, ανορθώνεται η θηλή και δεν γίνεται καμία μείωση στο μαζικό αδένα. Με αυτή την επέμβαση γίνεται μόνο μία κάθετη τομή από τη θηλή προς τη υπομάστιο και μία σχεδόν αόρατη τομή γύρω από τη θηλή.
 • Μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά σε μία εβδομάδα.
 • Πλεονεκτήματα: μικρές τομές. Γρήγορη επούλωση. Ελάχιστος πόνος. Το αποτέλεσμα διαρκεί εφόσον το σωματικό βάρος δεν αλλάξει ριζικά.

Τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν στο μέλλον (θηλασμός, καρκίνος μαστού, προβλήματα στη μαστογραφία);

Δεν υπάρχουν προβλήματα μετά από επεμβάσεις στο στήθος. Συνιστάται να γίνει μία τουλάχιστον μαστογραφία ή υπέρηχος μαστών προεγχειρητικά ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης εφόσον η γυναίκα δεν έχει υποβληθεί σε παρόμοια εξέταση πριν. Αν και  ο θηλασμός συνήθως δεν καταργείται από πλαστική στο στήθος. Συνήθως ενημερώνουμε ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο ίδιο αφορά και την πιθανή διαφοροποίηση της αισθητικότητας των θηλών. Τέλος, φυσικά και μπορούν να υποβληθούν σε μαστογραφία γυναίκες με ενθέματα, είναι σημαντικό όμως να έχουν ενημερώσει πρώτα το γιατρό τους.

Ρινοπλαστική

Είναι η χειρουργική επέμβαση, που έχει σκοπό την διόρθωση του σχήματος και του μεγέθους της μύτης, έτσι ώστε να είναι σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Ταυτόχρονα, μπορεί να διορθωθούν και λειτουργικού τύπου προβλήματα αναπνοής που οφείλονται σε σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή σε υπερτροφία των ρινικών κογχών βελτιώνοντας έτσι όχι μόνο το αισθητικό αλλά και το λειτουργικό πρόβλημα εφόσον υπάρχει.

Απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες μετά την ηλικία των 17-18 ετών. Δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σκελετού του προσώπου και επομένως και της ρινικής πυραμίδος.

Στην ρινοπλαστική κατά κανόνα δεν γίνεται καμία εξωτερική τομή στο δέρμα της μύτης έτσι ώστε να μην υπάρχουν εμφανείς ουλές. Όλες οι τομές γίνονται στο εσωτερικό της μύτης και συγκεκριμένα μέσα στα ρουθούνια, για αυτό άλλωστε χαρακτηρίζεται και «κλειστή ρινοπλαστική». Στην αρχή αποκολλάται ο βλεννογόνος από το ρινικό διάφραγμα και έπειτα το δέρμα από τον σκελετό της μύτης. Στην συνέχεια ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος της επιθυμητής μύτης, εφαρμόζονται οι κατάλληλες χειρουργικές τεχνικές ρινοπλαστικής, όπου ανάλογα με την περίπτωση γίνεται αφαίρεση ή πρόσθεση χόνδρινων ή/ και οστέινων τμημάτων με σκοπό μια νέα συμμετρική ρινική πυραμίδα και διάφραγμα.

Σε ειδικές περιπτώσεις μετά από απόφαση του πλαστικού χειρουργού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η τεχνική της «ανοιχτής ρινοπλαστικής», όπου η ουλή είναι πιθανό να είναι ορατή μιας και η τομή γίνεται στο πρόσθιο τμήμα.

Πριν την επέμβαση  πρέπει να προηγηθεί ένας κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος (εξετάσεις αίματος, καρδιογράφημα, καρδιολογική εξέταση και ακτινογραφία θώρακα). Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένη κλινική από άρτια καταρτισμένο πλαστικό χειρουργό και διαρκεί κατά μέσο όρο μία με μιάμιση ώρα αναλόγως το μέγεθος του προβλήματος και γίνεται υπό γενική αναισθησία, ενώ συνήθως προϋποθέτει ένα βράδυ παραμονής στην κλινική.
Χρειάζονται συνήθως 10 ημέρες πριν κάποιος μπορέσει να επιστρέψει στην εργασία του. Εφόσον έχουν γίνει οστεοτομίες, θα υπάρχει πρήξιμο και εκχυμώσεις στην περιοχή των κάτω βλεφάρων για μερικές μέρες. Αυτά σταδιακά υποχωρούν και συνήθως εξαφανίζονται σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας.

Μετεγχειρητικά:

 • Είναι προτιμότερο να στέκεσαι, να περπατάς ή να κάθεσαι από το να είσαι ξαπλωμένος(η).
 • Απόφυγε να σκύβεις ή να σηκώνεις βαριά αντικείμενα για μία εβδομάδα τουλάχιστον.
 • Προσπάθησε να μην χτυπήσεις κατά λάθος την μύτη σου. Απέφυγε να σηκώνεις μικρά παιδιά και για δύο εβδομάδες μετεγχειρητικά να κοιμάσαι μόνος(η) σου.
 • Παγωμένες κομπρέσες (και όχι πάγος) είναι καλό να χρησιμοποιούνται στην περιοχή των οφθαλμών όσο το δυνατό περισσότερο για τις πρώτες τρεις ημέρες.
 • Απόφυγε την ηλιοθεραπεία για ένα μήνα.
 • Μην βγάζεις τα φρύδια σου για μια εβδομάδα.
 • Μην κάθεσαι κάτω από τα επαγγελματικά στεγνωτήρια μαλλιών στα κομμωτήρια.
 • Μην ρουφάς την μύτη σου. Προσπαθώντας να αναπνεύσεις καλύτερα θα επιτύχεις μεγαλύτερη δυσφορία και ίσως αιμορραγία.
 • Μην χαμογελάς ή γκρινιάζεις πάρα πολύ.
 • Μην τραβάς το άνω χείλος προς τα κάτω (όπως όταν βάζεις κραγιόν). Χρησιμοποίησε βουρτσάκι.
 • Μην μασάς τσίχλα, ούτε να τρως σκληρά στο μάσημα φαγητά.
 • Μην χρησιμοποιείς την οδοντόβουρτσα για τα πάνω δόντια. Προτίμησε ένα μαλακό πανάκι προσώπου.
 • Μην συγκρατείς το φτέρνισμα ή τον βήχα.
 • Για 2 εβδομάδες απόφυγε ρούχα που δεν κουμπώνουν.
 • Το κολύμπι, γυμναστήριο, έντονη αθλητική δραστηριότητα απαγορεύονται για 2 εβδομάδες. Το τρέξιμο και το τένις για 3 εβδομάδες. Οι καταδύσεις και το σκι απαγορεύονται για 2 μήνες. Όλα τα σπορ που έρχεσαι σε επαφή με τον συναθλητή σου για 4 μήνες.
 • Τα μυωπικά γυαλιά επιτρέπονται την πρώτη εβδομάδα αλλά απαγορεύονται τις επόμενες 6 εβδομάδες. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τους φακούς επαφής.
 • Απόφυγε μπάνιο με καυτό νερό τις πρώτες εβδομάδες.

Πιθανές επιπλοκές:

Η σωστή προεγχειρητική εκτίμηση και η ανάλυση του τρόπου αναπνοής θα επισημάνουν τυχόν λειτουργικά προβλήματα τα οποία εφόσον υπάρχουν (π.χ. σκολίωση) θα πρέπει να διορθωθούν ταυτόχρονα με την διόρθωση των αισθητικών προβλημάτων.

Έτσι επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα χωρίς προβλήματα στην αναπνοή και στην όσφρηση μετά την επέμβαση.

Βλεφαροπλαστική

Είναι από τις πιο διαδεδομένες πλαστικές επεμβάσεις, με την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα αλλά και να ανανεώσουμε την εικόνα μας σε σημαντικό βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, η βλεφαροπλαστική εγγυάται ότι και θα βλέπομε και θα μας βλέπουν με άλλο…μάτι.

Η βλεφαροπλαστική είναι η πιο διαδεδομένη αντιγηραντική επέμβαση που ανανεώνει το βλέμμα και γυρίζει τον...χρόνο πίσω. Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένη κλινική με τοπική ή γενική αναισθησία και διαρκεί 1-2 ώρες. Στα άνω βλέφαρα η τομή γίνεται μέσα στην πτυχή που σχηματίζουν, ενώ στα κάτω βλέφαρα γίνεται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Οι τομές επεκτείνονται λίγο προς τα πλάγια με μικρή κλίση προς τα άνω για τα άνω βλέφαρα και προς τα κάτω για τα κάτω βλέφαρα. Ανάλογα με τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, εφαρμόζονται διαφορετικές τεχνικές. Σε νεότερα άτομα, στα κάτω βλέφαρα, όταν δεν υπάρχει χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων, αλλά κυρίως περίσσευμα λίπους, μπορούμε να επέμβουμε χωρίς εξωτερική τομή, αλλά από το μέσα μέρος των βλεφάρων. Επίσης, αυτή η τεχνική είναι δυνατόν να συνδυαστεί με εφαρμογή laser στην επιφάνεια των βλεφάρων.

Πρέπει να τονίσουμε ότι με τη βλεφαροπλαστική μπορούν να «ωφεληθούν» και άλλα σημεία του προσώπου. Με κατάλληλη τεχνική, είναι δυνατόν να επιτύχουμε ανόρθωση του μέσου τριτημορίου του προσώπου και απάλυνση των ρινοπαρειακών ρυτίδων, καθώς επίσης και ανόρθωση των φρυδιών αν το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος.

Μετά την επέμβαση τοποθετούνται για λίγες ώρες κρύες κομπρέσες στην περιοχή και μπορεί κανείς να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα. Την ίδια και τις επόμενες μέρες ίσως εμφανιστούν εκχυμώσεις και οίδημα, τα οποία υποχωρούν σχετικά γρήγορα από μόνα τους. Τα ράμματα αφαιρούνται την 4η-6η μέρα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του. Καθαρισμός και make-up επιτρέπονται έπειτα από επτά ημέρες. Για τον ύπνο χορηγούνται οφθαλμικές αλοιφές, για την ημέρα τεχνητά δάκρυα και, αν υπάρξει ενόχληση, παυσίπονα. Για να επιστέψει κανείς στις συνήθεις καθημερινές του δραστηριότητες μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο εβδομάδες, αλλά η ολοκλήρωση της επούλωσης παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο και αυτό εξαρτάται από το είδος της τεχνικής που χρησιμοποιήσαμε. Σε κάθε περίπτωση, οι μικρές ουλές από την επέμβαση συνήθως εξαφανίζονται γρήγορα.

Υπάρχει περίπτωση μετά την επέμβαση να έχουμε ορισμένες επιπλοκές: τα βλέφαρα να μην κλείνουν ερμητικά, να υπάρχει ερεθισμός ματιών με παραγωγή δακρύων ή ξηρότητα, ιδιαίτερα στους καπνιστές, και μια πιθανώς καθυστερημένη επούλωση των τομών. Όλα αυτά έχουν συμβεί, αλλά αντιμετωπίζονται με επιτυχία και σταδιακά υποχωρούν. Τα γυαλιά ηλίου και το μασάζ στις ουλές είναι απαραίτητα τους πρώτους μήνες.

Υπάρχουν, πάντως, κατηγορίες ανθρώπων για τους οποίους η βλεφαροπλαστική αντενδείκνυται, για παράδειγμα όταν προβλήματα ή συγκεκριμένες παθήσεις των οφθαλμών, όπως καταρράκτης, γλαύκωμα, έντονη μυωπία, ή εξόφθαλμος. Σε αυτές τις προπτώσεις η επέμβαση πρέπει να αποφεύγεται.

Τα αποτελέσματα

Η βλεφαροπλαστική συνήθως γίνεται σε άτομα άνω των 35-40 ετών αλλά και σε μικρότερες ηλικίες, ειδικά όταν υπάρχουν δυσμορφίες των βλεφάρων κληρονομικής αιτιολογίας. Να σημειωθεί επίσης ότι δεν υπάρχει περιορισμός για την εποχή την οποία θα γίνει η επέμβαση. Το σημαντικό είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει μία-δύο εβδομάδες για την αποθεραπεία.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης διαρκεί από δέκα μέχρι και δεκαπέντε χρόνια, ανάλογα με το είδος του προβλήματος, την ποιότητα του δέρματος του ατόμου, τον βαθμό εκφραστικότητας και τον τρόπο ζωής. Το κάπνισμα, το αλκοόλ και οι λίγες ώρες ύπνου είναι επιβαρυντικοί παράγοντες.

Να αναφερθούμε, τέλος, σε ένα μάλλον συνηθισμένο πρόβλημα, στις σακούλες κάτω από τα μάτια. Αυτές οφείλονται κυρίως στη μεγάλη χαλάρωση κι στην έλλειψη ελαστικότητας του δέρματος των κάτω βλεφάρων, σε αυξημένη ποσότητα λίπους και στην ατροφία των περιοφθαλμικών δομών που σταδιακά επιδεινώνονται με την ηλικία. Σε νεότερα άτομα είναι κληρονομικής αιτιολογίας και οφείλονται σε υπερβολική συσσώρευση λίπους στην περιοχή. Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένες παθήσεις που πιθανώς να ευθύνονται και θα πρέπει να διερευνώνται, όπως π.χ. αλλεργίες, καρδιακές παθήσεις, παθήσεις νεφρών, ορμονικές διαταραχές, δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς κ.α.

Πωγωνοπλαστική

Η πωγωνοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία επιτυγχάνεται η διόρθωση του μεγέθους και της προβολής του πηγουνιού. Έχει σαν στόχο την εναρμόνιση των αναλογιών και του προφίλ του προσώπου, τονώνοντας την αυτοπεποίθηση του ενδιαφερόμενου.

Πολλές φορές ένα μικρό-υποπλαστικό πηγούνι μπορεί να αλλοιώνει την εικόνα ενός προσώπου και δη μιας φυσιολογικής μύτης, κάνοντας τη να φαίνεται μεγαλύτερη ή να αλλοιώνει το προφίλ δίνοντας την εντύπωση πως έχει κάποιος προγούλι.

Συχνά, η πωγωνοπλαστική συνδυάζεται με ρινοπλαστική εναρμονίζοντας έτσι το προφίλ του προσώπου (προφιλοπλαστική ),  όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις που έχουμε μεγάλη κυρτή μύτη με μικρή κάτω γνάθο.

Επομένως, με την πωγωνοπλαστική γίνεται είτε αύξηση του μεγέθους και της προβολής του πηγουνιού (αυξητική πωγωνοπλαστική), είτε μείωση του (μειωτική πωγωνοπλαστική).

Στην περίπτωση που θέλουμε να αυξήσουμε το μέγεθος του πηγουνιού τοποθετούμε ειδικά ενθέματα σιλικόνης, διαφόρων μεγεθών και κατάλληλα διαμορφωμένου σχήματος, ανάλογα με το πρόβλημα. Τα υλικά αυτά είναι καλώς ανεκτά, χωρίς να προκαλούν αντιδράσεις από τον οργανισμό. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι είναι επίσης εφικτή και η προσωρινή αύξηση με ενέσιμα υλικά. Το αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση διαρκεί 1,5 με 2 έτη.

΄Οταν θέλουμε να μειώσουμε το μέγεθος ενός πηγουνιού γίνεται οστεοτομή, αφαίρεση δηλαδή τμήματος του οστού της κάτω γνάθου.

Η επέμβαση της πωγωνοπλαστικής γίνεται, συνήθως, με τοπική αναισθησία και μέθη, μέσω μιας τομής στη στοματική κοιλότητα στο ύψος της κάτω γνάθου ή με μια μικρή τομή κάτω από το πηγούνι.

Μετεγχειρητικά εφαρμόζεται ελαφρά ελαστική περίδεση για 3 με 4 ημέρες. Καλό είναι να τοποθετούνται κρύες κομπρέσες στην περιοχή τα δύο πρώτα 24ωρα και να αποφεύγεται η λήψη σκληρής τροφής για 7-10 ημέρες.

Όταν η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένη κλινική από έμπειρο πλαστικό χειρουργό οι πιθανότητες για επιπλοκές ελαχιστοποιούνται. Μπορεί να υπάρχουν οίδημα και εκχυμώσεις στην περιοχή, που θα υποχωρήσουν τις επόμενες ημέρες.

Αποκατάσταση Μαστού Μετά Από Μαστεκτομή

Η μαστεκτομή, δηλαδή η απώλεια του μαστού, είναι λογικό να δημιουργεί στην γυναίκα άγχος, απώλεια θηλυκότητας, αίσθημα σεξουαλικής απόρριψης, έλλειψη αυτοπεποίθησης και συχνά να την οδηγεί σε κατάθλιψη.

Η τάση διεθνώς είναι οι γυναίκες μετά από μαστεκτομή να οδηγούνται σε αποκατάσταση του μαστού εφόσον το επιθυμούν.

Επομένως σήμερα η πλαστική επανορθωτική χειρουργική αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή εξαιτίας καρκίνου του μαστού είναι μέσα στα πλαίσια της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου.

Τι εννοούμε όμως λέγοντας «αποκατάσταση του μαστού»;

Εννοούμε την χειρουργική προσπάθεια της εκ νέου ανάπλασης του μαστού που αφαιρέθηκε με μαστεκτομή. Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Το πλεονέκτημα όταν η ανάπλαση γίνεται ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή είναι ότι η γυναίκα μετά το χειρουργείο έχει και πάλι άμεσα - σε ένα βαθμό - την αίσθηση και των δύο μαστών της.

Πόσοι τρόποι αποκατάστασης υπάρχουν; Πως γίνεται;

Υπάρχουν πολλές σύγχρονες μέθοδοι αποκατάστασης του μαστού, άλλες πιο απλές και άλλες πιο σύνθετες που ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες επεμβάσεων.

Στην πρώτη κατηγορία χρησιμοποιούμε εξειδικευμένους διατατήρες ιστών και ενθέματα σιλικόνης (που είναι απόλυτα ασφαλή), των οποίων η ποιότητα και η ποικιλία επιλογής έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

Μετά τη μαστεκτομή ένας ειδικός διατατήρας τοποθετείται κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ, που βρίσκεται πίσω από το μαστό. Μετά την επέμβαση, στο ιατρείο, μέσω μιας βαλβίδας ανά τακτά χρονικά διαστήματα αρχίζουμε τη διαστολή του διατατήρα με φυσιολογικό ορό. Όταν η διαστολή φτάσει στο επιθυμητό όριο, ο διατατήρας αντικαθίσταται με ένα ανατομικό ένθεμα σιλικόνης. Μερικοί διατατήρες παραμένουν μόνιμα έτσι ώστε στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται δεύτερο χειρουργείο.

Στη δεύτερη, χρησιμοποιούμε τους λεγόμενους μυοδερματικούς κρημνούς, δηλαδή τμήματα δέρματος με άφθονο υποδόριο λίπος που μεταφέρονται από κάποιο άλλο σημείο του σώματος - όπως η πλάτη, η κοιλιά ή ο γλουτός - με ειδικό τρόπο στη θέση του μαστού που αφαιρέθηκε. Στην περίπτωση αυτή ως επί το πλείστον δεν χρησιμοποιούμε ένθεμα σιλικόνης.

Η αποκατάσταση του μαστού, βέβαια, ολοκληρώνεται με την αποκατάσταση του συμπλέγματος θηλής-θηλαίας άλω μέσω μιας μικρής επέμβασης για την δημιουργία της θηλής και συνήθως με τεχνικές τατουάζ για χρωματισμό του δέρματος. Αυτό οδηγεί σε ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Τελευταία εφαρμόζονται και μέθοδοι με εγχύσεις λίπους από άλλα σημεία του σώματος της γυναίκας που μπορεί μάλιστα να εμπλουτιστούν με ενήλικα βλαστοκύτταρα και αυξητικούς παράγοντες της ίδιας της γυναίκας και μεταμοσχεύονται στην περιοχή της μαστεκτομής. Αυτό έχει εφαρμογή κυρίως σε τμηματεκτομές και όχι σε ολική μαστεκτομή αν και οι ενδείξεις εφαρμογής συνεχώς διευρύνονται.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πολλές φορές χρειάζεται να επέμβουμε και στον υγιή μαστό με μείωση, αύξηση, είτε ανόρθωσή του για να υπάρχει τελικά η καλύτερη δυνατή συμμετρία μεταξύ των δύο μαστών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επέμβαση είναι πολύ ικανοποιητικό και βοηθάει πολύ σημαντικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής των γυναικών.

Ασφαλώς όμως το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί είναι θέμα που η γυναίκα θα πρέπει να συζητήσει με τον πλαστικό χειρουργό που αφού της εξηγήσει τις διάφορες χειρουργικές μεθόδους, σε συνεννόηση με τον χειρουργό μαστού θα καταλήξουν στην κατάλληλη για εκείνη επέμβαση.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την αποκατάσταση;

Η αποκατάσταση του μαστού δεν έχει καμιά επίδραση στις υποτροπές της νόσου και δεν εμποδίζει τη μετεγχειρητική χορήγηση προφυλακτικής χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.

Τα πιθανά συμβάματα περιορίζονται κυρίως στις άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές κάθε χειρουργικής επέμβασης όπως αιμάτωμα, συλλογή υγρού, υπερτροφική ουλή, διάσπαση τραύματος και σε περίπτωση αποκατάστασης με ενθέματα απόρριψη του ενθέματος συνήθως τις πρώτες εβδομάδες ή δημιουργία ρικνωτικής κάψας σε βάθος χρόνου, που όμως είναι σπάνιες.

Ποια ασθενής είναι κατάλληλη για αποκατάσταση;

Οι περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι κατάλληλες για αποκατάσταση του μαστού η οποία μπορεί να ξεκινήσει ταυτόχρονα με την μαστεκτομή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που θα πρέπει για ιατρικούς κυρίως λόγους η αποκατάσταση του μαστού να καθυστερήσει και να γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Παρόλα αυτά η γυναίκα είναι πολύ καλό να ενημερωθεί για την δυνατότητα αποκατάστασης με το που θα πληροφορηθεί την διάγνωση του καρκίνου του μαστού και αρχίσει να συζητά για τη θεραπεία της. Ο χειρουργός μαστού μπορεί παράλληλα να την παραπέμψει στον πλαστικό χειρουργό για πιο λεπτομερή ενημέρωση και με σκοπό να ολοκληρωθεί όλη η προεργασία του προεγχειρητικού σχεδιασμού.

Η πιο πάνω διαδικασία ενημέρωσης δίνει στις γυναίκες την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν πιο θετικά τον καρκίνο του μαστού ανοίγοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον.

Συνέχεια