ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Σε μια εποχή που oι  όροι “baby friendly” (φιλικό προς τα μωρά) και “mother friendly” (φιλικό προς τη μαμά) ακούγονται όλο και πιο συχνά, σε σημείο να αποτελούν σοβαρό κριτήριο για την επιλογή μαιευτηρίου, και σε μια προσπάθεια για τη διασφάλιση ενός τέτοιου προφίλ φιλικότητας προς τη μητέρα και το παιδί, το μαιευτήριο ΛΗΤΩέρχεται να προσφέρει και υπηρεσίες ψυχολογικής φύσης στη γυναίκα του σήμερα. Γιατί το σήμερα θέλει μια ολιστική προσέγγιση των πραγμάτων, πόσο μάλλον σε ότι αφορά σημαντικότατες πλευρές της ζωής.

Ψυχολογική υποστήριξη

Η ψυχολογία της γυναίκας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο τόσο στην περίοδο της εγκυμοσύνης, όσο και κατά τον τοκετό και μετέπειτα στην περίοδο της λοχείας. Στόχος του τμήματος είναι η υποστήριξη και η ενδυνάμωση της γυναίκας από την πρώτη στιγμή. Η γυναίκα μπορεί να καθοδηγηθεί και πραγματικά να απολαύσει την ομορφιά της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της αγκαλιάς του μωρού της.

Περιπτώσεις εφαρμογής της ψυχολογίας:

  • Υπογονιμότητα και προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το ζευγάρι, κυρίως η γυναίκα, έχει την ευκαιρία να εντοπίσει και να συνειδητοποιήσει τους ψυχολογικούς παράγοντες που εμποδίζουν τη σύλληψη, να τους επεξεργαστεί και να τους επιλύσει, ώστε να γίνει πιο εύκολη η επίτευξη μιας εγκυμοσύνης είτε φυσιολογικά είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση.
  • Διακοπή κύησης. Διαχείριση και αντιμετώπιση των συνεπαγόμενων αρνητικών συναισθημάτων και ανασυγκρότηση.
  • Άμβλωση. Η γυναίκα βοηθείται να πάρει τη σωστή για εκείνη απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα και όλες τις παραμέτρους. Σε περίπτωση τερματισμού της εγκυμοσύνης, η γυναίκα αντιμετωπίζει τα αρνητικά της συναισθήματα.
  • Εγκυμοσύνη. Στην πιο σημαντική για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο περίοδο, οι μέλλοντες γονείς οδηγούνται στην επαφή και σύνδεση με το μωρό τους, προετοιμάζονται για τον τοκετό και τη γονεϊκότητα. 
  • Λοχεία. Υποστήριξη και ενδυνάμωση της ψυχολογίας, συμβουλευτική, αντιμετώπιση επιλόχειας κατάθλιψης.

Το μαιευτήριο είναι κοντά και σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Ψυχολογική υποστήριξη παρέχεται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις γυναικολογικής φύσεως είτε ακολουθούν κάποιας μορφής θεραπεία (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία). Στόχος εδώ είναι η αντιμετώπιση του φόβου και η ενδυνάμωση του συναισθηματικού δυναμικού της γυναίκας, ώστε να ενισχυθεί η θεραπεία ή αποθεραπεία και η ίδια να βγει από αυτή την κατάσταση πιο δυνατή.

Στα πλαίσια της προσπάθειας να βοηθήσει ακόμη πιο ενεργά τις μητέρες και τα ζευγάρια να βιώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον όρο «οικογένεια», το μαιευτήριο ΛΗΤΩ διοργανώνει δυο σεμινάρια με τη συνεργάτιδά του ψυχολόγο, κα Ευρυδίκη Κλειδή.

Παράλληλα δίδεται η δυνατότητα, σε όποια φάση ζωής κι αν είστε, ατομικών συνεδριών κατόπιν ραντεβού.

ΛΟΧΕΙΑ - ΣΧΕΣΗ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΤΡΕΦΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ

Συνέχεια