Μ.Ε.Ν.Ν.

Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών

Το Μαιευτήριο ΛΗΤΩ διαθέτει, βάσει διεθνών προδιαγραφών και κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες, πλήρως εξοπλισμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών, έτοιμη - αν παραστεί ανάγκη - να παράσχει όλη την απαιτούμενη βοήθεια στο νεογέννητο. Στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας νεογνών και στο τμήμα προώρων φιλοξενούνται και παρακολουθούνται όλα τα φυσιολογικά υγιή νεογνά για τις πρώτες ώρες της ζωής τους και περνούν την φάση προσαρμογής τους στο εξωτερικό περιβάλλον, της προσαρμογής εκείνης που αφορά το αναπνευστικό, πεπτικό, κυκλοφοριακό και θερμορυθμιστικό τους σύστημα. Στην εντατική μονάδα νοσηλείας νεογνών (τριτοβάθμιας βαθμίδας) νοσηλεύονται τα πρόωρα και τα νεογνά με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η ΜΕΝΝ είναι στελεχωμένη με άρτιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Στην εντατική μονάδα νεογνών εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι η υγεία του νεογέννητου να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό ώστε να επιστρέψει στην αγκαλιά των γονιών του. 

Μετά την έξοδο των μωρών από το τμήμα προώρων υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης από εξειδικευμένους ιατρούς σε ένα πρόγραμμα μακροχρόνιας παρακολούθησης (follow up) μέχρι την ηλικία των 8 ετών. 

Σε όλα τα νεογνά τηρούνται αυστηροί κανόνες ασφαλείας, όσον αφορά την ταυτότητα.

Μέθοδος Καγκουρό:

Η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, ακολουθώντας πολιτική "φιλική προς τα βρέφη", δίνει το δικαίωμα σε κάθε ζευγάρι να εφαρμόσει τη μέθοδο καγκουρό, παρέχοντας παράλληλα την ασφάλεια και την υποστήριξη που χρειάζεται.
Παρέχεται σε νεογνά >1800gr, σε σταθερή κατάσταση, που είναι σε θέση να βγουν προσωρινά από τη θερμοκοιτίδα.
Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η άμεση επαφή του δέρματος της μητέρας ή του πατέρα, με το δέρμα του νεογνού.
Η μητέρα ενδυναμώνει τα συναισθήματα της αλλά και την αυτοπεποίθησή της.
Το μωρό ηρεμεί, αναπνέει με κανονικό ρυθμό, αυξάνει γρηγορότερα το βάρος του, ενώ, μέσω της σωματικής επαφής, η θερμοκρασία του συντονίζεται με εκείνη της μητέρα του.
Το νεογνό συνηθίζει την επαφή με το σώμα της μητέρας του, διευκολύνοντας έτσι το θηλασμών ενώ, μέσω της αφής και της όσφρησης, λαμβάνει τα κατάλληλα ερεθίσματα.

Οι μαίες της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών:

 • Είναι εξειδικευμένες στη φροντίδα και στη νοσηλεία των πολύ μικρού βάρους νεογνών.
 • Παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα και συμβάλλουν, σε συνεργασία με τους νεογνολόγους, στην αποτελεσματικότερη ανάνηψη των νεογνών.
 • Ενημερώνονται και φροντίζουν για τη σωστή λειτουργία και χρήση του σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, που είναι σημαντική για την υγεία των νεογνών.
 • Παρακολουθούν όλο το 24ωρο τα ζωτικά σημεία των νεογνών.
 • Φροντίζουν για την τήρηση των σωστών κανόνων ασηψίας και αντισηψίας.
 • Φροντίζουν για τη σωστή αναπτυξιακή φροντίδα των νεογνών, με τη δημιουργία ήρεμου και ασφαλούς περιβάλλοντος και την αποφυγή θορύβων.
 • Προσφέρουν ψυχολογική στήριξη στους γονείς που τα νεογνά τους νοσηλεύονται στη ΜΕΝΝ.
 • Δίνουν οδηγίες στις μητέρες των νεογνών για τη διατήρηση του μητρικού θηλασμού, τη σωστή συλλογή, φύλαξη και μεταφορά του μητρικού γάλακτος από το σπίτι στη Μονάδα Νεογνών.
 • Λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με τους ενδεδειγμένους κανόνες, για τη σωστή φύλαξη του μητρικού γάλακτος στο γαλακτοκομείο της ΜΕΝΝ.
 • Εκπαιδεύουν τις μητέρες των πρόωρων νεογνών για το σωστό και επιτυχή θηλασμό και τη σημασία της συνέχισής του, μετά την έξοδο από τη ΜΕΝΝ σε συνεργασία με τους νεογνολόγους του τμήματος.
 • Εκπαιδεύουν τις μητέρες για τη σωστή περιποίηση των νεογνών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη ΜΕΝΝ και δίνουν οδηγίες για τη φροντίδα του νεογνού, μετά την έξοδό του από τη ΜΕΝΝ.
 • Ενδιαφέρονται για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους πάνω στα νεότερα δεδομένα της νοσηλευτικής φροντίδας των πρόωρων νεογνών.
Συνέχεια