Η ερωτική ζωή μετά την εμμηνόπαυση.

Η ερωτική ζωή της γυναίκας που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση σίγουρα δέχεται επιρροές και μεταβολές, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει!

Η ερωτική ζωή μετά την εμμηνόπαυση

Η ερωτική ζωή της γυναίκας που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση σίγουρα δέχεται επιρροές και μεταβολές, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει!

Είναι  γεγονός ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στη γυναίκα, κατά την εμμηνόπαυση, είναι πολλές και συχνά επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής της, από τη συναισθηματική της κατάσταση μέχρι τη σεξουαλική της συμπεριφορά. 

Πολλές γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση, βιώνουν μειωμένη ή ανύπαρκτη ερωτική επιθυμία, δυσκολίες να αισθανθούν διέγερση ή να έρθουν σε οργασμό, ή και πόνο στη διάρκεια της ερωτικής επαφής, ο οποίος σχετίζεται με αλλαγές που συμβαίνουν στον κόλπο τους λόγω της κλιμακτηρίου.

Κατά την εμμηνόπαυση παρατηρείται μεγάλη πτώση των επιπέδων των γυναικείων ωοθηκικών ορμονών (οιστρογόνων και προγεστερόνης) που προοδευτικά προκαλεί, συνήθως, έκπτωση της σεξουαλικής επιθυμίας, λέπτυνση έως και ατροφία του κολπικού βλενογόνου και ξηρότητα, λόγω ελάττωσης των κολπικών υγρών.

Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια εμμηνοπαυσιακή γυναίκα στην ερωτική της ζωή είναι:

Τα τοιχώματα του κόλπου γίνονται ξηρά, λεπτά και λιγότερο ελαστικά, με συνέπεια να προκαλείται πόνος κατά τη διείσδυση. 

Μειώνεται η ροή αίματος στα γεννητικά όργανα, με συνέπεια να χρειάζεται περισσότερη ώρα η γυναίκα για να νιώσει ερωτική διέγερση. 

Η μήτρα εκδηλώνει επώδυνες συσπάσεις μετά την ερωτική πράξη και η σκέψη του μετασεξουαλικού πόνου μπορεί να γίνει πρόσθετο εμπόδιο. 

- Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν μικρή διαφυγή ούρων στη διάρκεια του σεξ και αυτό μπορεί να τις κάνει να αρχίσουν να το αποφεύγουν.

Παρόλα αυτά, η δυνατότητα της γυναίκας να έχει οργασμό κατά την εμμηνόπαυση διατηρείται. Αυτό που είναι πιθανό να αλλάξει είναι ο τρόπος που βιώνει τον οργασμό. Η διάρκεια και η ένταση του οργασμού συνήθως μειώνονται, αφού παρουσιάζεται μείωση των συσπάσεων της μήτρας.

Οι γυναίκες μπορούν να έχουν οργασμό αλλά τυπικά χρειάζονται πιο άμεση, πιο έντονη και πιο παρατεταμένη διέγερση της κλειτορίδας.

Μία άλλη λύση για να γίνει πιο εύκολη και ευχάριστη η ερωτική πράξη είναι η χρήση και τοπική εφαρμογή ειδικών σκευασμάτων που λιπαίνουν τον κόλπο.

Από την άλλη, η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, απαλλαγμένη πια από τον φόβο της εγκυμοσύνης, αλλά και με λιγότερες αναστολές και πολύ μεγαλύτερη σεξουαλική εμπειρία και γνώση του σώματός της, μπορεί να επικοινωνεί καλύτερα με τον σύντροφό της, να ικανοποιεί τις σεξουαλικές της ανάγκες και προτιμήσεις και να γεύεται καλύτερα και πληρέστερα την ηδονή της δικής της κορύφωσης.

Αυτό που, ωστόσο, είναι ουσιαστικό να γνωρίζουν οι δύο σύντροφοι είναι ότι σ’ αυτή τη δοκιμασία της κοινής τους ζωής οφείλουν να είναι μαζί!

Συνέχεια