Μη φοβάστε την κλιμακτήριο!


Η πάυση της εμμήνου ρήσεως είναι μια φυσιολογική εξέλιξη και συμβαίνει συνήθως στην έναρξη της έκτης δεκαετίας της γυναίκας. Οφείλεται σε ορμονικές μεταβολές και συνυπάρχει με διάφορα σωματικά συμπτώματα και δυσάρεστες εκδηλώσεις στην ψυχολογία της.

Μη φοβάστε την κλιμακτήριο!

Η πάυση της εμμήνου ρήσεως, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη στη ζωή κάθε γυναίκας. Κατα μέσο όρο συμβαίνει στα τέλη της πέμπτης και με την έναρξη της έκτης δεκαετίας της ζωής της (στα 50-51της χρόνια). Οφείλεται σε ορμονικές μεταβολές στο γυναικείο σώμα που οδηγούν τη γυναίκα σε μη αναπαραγωγική φάση (κλιμακτήριο). Υπάρχουν και οι περιπτώσεις της πρόωρης εμμηνόπαυσης, όπου το 8% των γυναικών θα πάνε σε κλιμακτήριο πρίν την ηλικία των 40 ετών.

Οι εξάψεις είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα (αίσθημα θερμότητας κυρίως στο πρόσωπο, στον λαιμό αλλά και σε όλο το σώμα. Το 75% των γυναικών θα τις έχουν για λιγότερο από έναν χρόνο, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 25%,για περισσότερα από πέντε χρόνια. Διαρκούν από ένα λεπτό μέχρι και μία ώρα και μπορεί να συνδυάζονται με κούραση, νέυρα ή αυπνίες. Αλλα συμπτώματα είναι ελαττωμένες κολπικές εκκρίσεις, η σταδιακή ατροφία των γεννητικών οργάνων, αγχος, κατάθλιψη, γήρανση δέρματος, οστεοπόρωση, μείωση σεξουαλικής επιθυμίας. Σ΄αυτή τη γυναικολογική φάση, παρατηρείται επίσης αυξημένος κίνδυνος για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια (Τονίζω: τα συμπτώματα αυτά συμβαίνουν μακροπρόθεσμα).

Η διάγνωση γίνεται από τα συμπτώματα και με ορμονικό έλεγχο. Η θεραπεία ειναι εξατομικευμένη μετά τη λήψη ιστορικού και πιθανώς εξετάσεων, γιατί κάθε γυναίκα είναι διαφορετική...Η χρήση ορμονών υποκατάστασης (HRT) είναι διφορούμενη, καθώς μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα για καρκίνο του μαστού. Αναμφισβήτητα, ο υγιεινός τρόπος ζωής, η άσκηση και η πρόληψη μπορούν να βοηθήσουν κάθε εμμηνοπαυσιακή γυναίκα.

Συνέχεια