Συμπτώματα - Διαγνωση - Θεραπεία.


Σ.Μ.Ν: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Δυστυχώς οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής, αυξάνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό παγκοσμίως. Οι λόγοι που οδήγησαν στην αλματώδη αύξηση των αφροδίσιων νοσημάτων, είναι η αδιαφορία για τους κινδύνους που κρύβει το σεξ χωρίς προφυλάξεις και η συνεχής εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων. Ένας άλλος παράγοντας που ευνοεί τη μετάδοση των ασθενειών αυτών, είναι η ηλικία έναρξης των σεξουαλικών σχέσεων, της οποίας το όριο έχει μειωθεί. 

Όπως υποδηλώνει και η ονομασία, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι οι ασθένειες ή οι λοιμώξεις οι οποίες προκαλούνται από οργανισμούς που μεταδίδονται, κυρίως, μέσω της σεξουαλικής επαφής. Άλλοι τρόποι μετάδοσης είναι μέσω του αίματος, κάθετα από τη μητέρα στο μωρό και μέσω στενής σωματικής επαφής. 

Προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αμελήσετε, εφόσον παρουσιαστούν, είναι τα παρακάτω χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει υποχρεωτικά την προσβολή σας από μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια.

1. Έκκριση υγρών από την ουρήθρα, που μπορεί κάποτε να προκαλέσει κάψιμο κατά την ούρηση 

2. Φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων 
3. Πληγές-Έλκη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων 
4. Εξογκώματα πάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα 
5. Πόνος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων 
6. Ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού, όπως για παράδειγμα, φαγούρα, αιμορραγία ή έκκριση υγρών
7. Στις γυναίκες επίσης μπορεί να παρουσιαστεί περιστασιακή αιμορραγία από διάφορες μολύνσεις, όπως για παράδειγμα από χλαμύδια.

Ποια είναι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Υπάρχουν γύρω στα 20 σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Μεταξύ άλλων έχουμε το ΑΙ DS , την Ηπατίτιδα Β, τον Έρπη, τα Οξυτενή Κονδυλώματα, τη Σύφιλη, τη Γονόρροια (Βλενόρροια), τα Χλαμύδια, την Τριχομανίαση, τη Μονιλίαση (κολπικοί μύκητες), τη Φθειρίαση και την Ψώρα. 


AIDS: 
Το AIDS είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό HIV. Ο ιός μεταδίδεται με τρεις βασικούς τρόπους: α) Μέσω του αίματος και των παραγώγων του. Για παράδειγμα, από μεταγγίσεις με αίμα μολυσμένο από κοινή χρήση βελονών και συριγγών για λήψη ναρκωτικών, από μη αποστειρωμένα όργανα βελονισμού, τατουάζ, κλπ. β) Με το κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ μέσω του σπέρματος και των κολπικών υγρών και γ) Κάθετα, δηλαδή από τη μητέρα στο έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη και από τη μητέρα στο νεογνό κατά τη γέννα και τον θηλασμό. 


Επειδή η λοίμωξη στην αρχή είναι ασυμπτωματική, ο μόνος τρόπος για διάγνωσή της είναι η ανάλυση αίματος. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί φάρμακο που να σκοτώνει τον ιό και να απαλλάσσει τον οργανισμό από την καταστροφική παρουσία του. Υπάρχει η λεγόμενη "τριπλή" θεραπεία, δηλαδή ένας συνδυασμός φαρμάκων που εμποδίζουν τις διάφορες λειτουργίες του ιού. Ως αποτέλεσμα, βοηθούν στην καταστολή των συμπτωμάτων και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. 

Ηπατίτιδα Β: 
Ο ιός της Ηπατίτιδας Β μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της σεξουαλικής επαφής και γι αυτό η Ηπατίτιδα Β κατατάσσεται ανάμεσα στα Σ.Μ.Ν. 
Ο ιός μεταδίδεται εύκολα με το αίμα και τα υγρά του σώματος. Η εξέταση περιλαμβάνει αναλύσεις αίματος, ενω δεν υπάρχει θεραπεία για την Ηπατίτιδα Β, παρά μόνο προληπτικό εμβόλιο.

Έρπης: 
Ο έρπης είναι μια συχνή λοίμωξη που συναντάται πιο συχνά στα χείλη και στα γεννητικά όργανα. Η μετάδοση γίνεται αγγίζοντας, φιλώντας ή κάνοντας σεξ με φορέα του ιού. Έγκυες γυναίκες, που έχουν έρπη των γεννητικών οργάνων, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο νεογέννητο κατά τη γέννα. Η διάγνωση του έρπη είναι σχετικά εύκολη γιατί οι φυσαλίδες είναι ορατές με γυμνό μάτι. Τα συμπτώματα μπορούν ωστόσο να ανακουφιστούν με ειδικά φάρμακα που δρουν κατά του ιού. 


Οξυτενή κονδυλώματα: Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως εκβλαστήσεις που μοιάζουν με κουνουπίδια ή με κρεατοελιές στα γεννητικά όργανα και στον πρωκτό. Μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής και σπανιότερα μέσω της στενής σωματικής επαφής. Υπάρχει επίσης μια μικρή πιθανότητα ο ιός αυτός να μεταδοθεί από τη μητέρα στο νεογέννητο, κατά τον τοκετό, προκαλώντας του κονδυλώματα στον λάρυγγα. Συνήθως τα κονδυλώματα είναι εύκολο να διαγνωστούν κατά την ιατρική εξέταση. Υπάρχουν διάφορα είδη θεραπείας για τα κονδυλώματα, ανάλογα με το μέρος όπου βρίσκονται, για παράδειγμα η τοπική θεραπεία με επαλείψεις διαφόρων ουσιών, η κρυοθεραπεία, η καυτηρίαση, το λέιζερ και η χειρουργική αφαίρεση. 

Γονόρροια - Βλεννόρροια: 
Το αίτιο της γονόρροιας είναι ο γονόκοκκος Το βακτηρίδιο αυτό προτιμά τις ζεστές και υγρές περιοχές των βλεννογόνων. Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, καθώς και από τη μητέρα στο έμβρυο και στο μωρό κατά τον τοκετό (οπότε προκαλεί μόλυνση στα μάτια). Για τη διάγνωση είναι χρήσιμη η λήψη δείγματος από την περιοχή της μόλυνσης και η εργαστηριακή ανάλυσή του. Η θεραπεία γίνεται συνήθως με πενικιλίνη. Στην περίπτωση ανθεκτικότητας του βακτηριδίου στην πενικιλίνη (κάτι όλο και πιο συχνό στην περίπτωση του γονόκοκκου), πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλα αντιβιοτικά. 

Χλαμύδια: 

Είναι ένα από τα πιο συχνά Σ.Μ.Ν. κυρίως σε νεαρά άτομα. Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής και μπορεί να περάσει από τη μητέρα στο νεογνό, κατά τον τοκετό, προκαλώντας του μόλυνση στα μάτια ή πνευμονία. 
 Για τη διάγνωση είναι χρήσιμη η λήψη δείγματος από την περιοχή της μόλυνσης και η εργαστηριακή ανάλυσή του. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά 

Σύφιλη: Η ασθένεια αυτή έχει αρκετά σοβαρές επιπτώσεις, αν δεν αντιμετωπιστεί στα αρχικά της στάδια. Μεταδίδεται μέσω της κολπικής, πρωκτικής και στοματικής σεξουαλικής επαφής, καθώς και μέσω πολύ στενής σωματικής επαφής. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος. Μπορεί ακόμα να υπάρξει και κάθετη μετάδοση. Υπάρχουν διάφορες αναλύσεις αίματος για την εργαστηριακή διάγνωση και παρακολούθηση της σύφιλης. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά. 


Βακτηριδιακή κολπίτιδα: Η κολπίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή του κόλπου, προκαλείται από διάφορα μικρόβια, για παράδειγμα από μύκητες, παράσιτα και βακτηρίδια. Βακτηριδιακή κολπίτιδα συχνά μπορεί να προκληθεί από αρκετά είδη βακτηριδίων συγχρόνως. 
Μεταδίδεται από τον ένα σύντροφο στον άλλο, μέσω της σεξουαλικής επαφής. Βακτηριδιακή κολπίτιδα όμως μπορεί να επέλθει και λόγω αυξημένης υγρασίας και θερμότητας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων (π.χ. λόγω συνθετικών εσωρούχων), λόγω καταστάσεων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και λόγω κακής υγιεινής. Για τη διάγνωση λαμβάνεται δείγμα από τον κόλπο, το οποίο εξετάζεται μικροσκοπικά και δίνονται αντιβιοτικά. 

Μονιλίαση - Κολπικοί Μύκητες:
 
Οι μύκητες αυτοί ζουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα και σε κάποιες περιπτώσεις, για κάποιους λόγους διαταράσσεται η φυσιολογική ισορροπία του οργανισμού, πολλαπλασιάζονται και προκαλούν μολύνσεις, όπως είναι η μόλυνση του κόλπου (κολπίτιδα). Οι μύκητες αυτοί μπορούν να μεταδοθούν από τον έναν σύντροφο στον άλλον, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Στις γυναίκες όμως μπορούν να προκληθούν και χωρίς να έχει υπάρξει σεξουαλική επαφή, όταν το περιβάλλον του κόλπου αλλάξει λόγω αντιβιοτικών, δίαιτας, διαβήτη, ορμονικών διαταραχών, εγκυμοσύνης, κλπ. Η εργαστηριακή διάγνωση μπορεί να γίνει με λήψη δείγματος από τον κόλπο και καλλιέργειά του. Η θεραπεία είναι αντιμυκητική κρέμα, χάπια και για τα δύο φύλα και κολπικά υπόθετα για γυναίκες. 

Τριχομονάδες - Τριχομονίαση: 

Οι τριχομονάδες προκαλούν φλεγμονή του κόλπου και της ουρήθρας. Το παράσιτο αυτό μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της κολπικής, σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο, μπορεί επίσης να μεταδοθεί και μέσω στενής σωματικής επαφής, καθώς και μέσω προσωπικών αντικειμένων. 
 Δείγματα από τα υγρά που εκκρίνονται, εξετάζονται και δίνεται αντιβίωση και στους δύο συντρόφους. 

Ψώρα: 
Η ψώρα είναι μια μεταδοτική δερματική λοίμωξη. Το παράσιτο αυτό βρίσκεται συνήθως στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, μεταξύ των δάχτυλων του χεριού, στις μασχάλες, γύρω από τον ομφαλό, στους μηρούς και στην πλάτη. Στις γυναίκες επίσης εμφανίζεται γύρω από τις θηλές του μαστού και στους άντρες πάνω στη βάλανο και την πόσθη του πέους. Η ψώρα μπορεί να μεταδοθεί μέσω της απλής επαφής, μέσω της σεξουαλικής επαφής, από ρούχα, από κλινοσκεπάσματα κλπ. Οι σήραγγες που δημιουργεί το παράσιτο μέσα στο δέρμα, εξετάζονται από τον γιατρό και στη συνέχεια τα παράσιτα αφαιρούνται από το δέρμα με βελόνες και εξετάζονται στο μικροσκόπιο. Η ψώρα θεραπεύεται με ειδική αλοιφή. Ο κνησμός μπορεί να καταπραϋνθεί με κρέμες. 


Φθειρίαση - Ψείρες του εφηβαίου: 
Οι ψείρες του εφηβαίου είναι παράσιτα, αρκετά μεγάλα, ώστε να είναι ορατά με το μάτι. Πολλαπλασιάζονται γεννώντας αυγά. Οι ψείρες αυτές ζουν μέσα στο τρίχωμα των γεννητικών οργάνων. Οι ψείρες του εφηβαίου μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και της στενής σωματικής επαφής. Επίσης, μεταδίδονται από μολυσμένα εσώρουχα, σεντόνια, κουβέρτες κλπ. Οι ψείρες και τα αυγά τους, τα οποία ονομάζονται κονίδια, μπορούν να διακριθούν πάνω στις τρίχες. Οι ψείρες καταπολεμούνται με αλοιφές και σαμπουάν, τα οποία μπορούν αν αγοραστούν και χωρίς συνταγή γιατρού. 


Από τη στιγμή λοιπόν που κάποιος αποφασίζει να είναι σεξουαλικά δραστήριος, είναι καλό να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλές σεξ, αλλά ασφαλέστερο σεξ. Το ασφαλέστερο σεξ καθορίζεται, κυρίως, από τη συμπεριφορά του ατόμου και του συντρόφου του και βασίζεται στους εξής παράγοντες: 

α) Τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων
β) Τις σεξουαλικές πρακτικές
γ) Τις γενικές πρακτικές υγιεινής
δ) Τη συστηματική χρήση προφυλακτικού

Συνέχεια