Παθολογία Τραχήλου & Μήτρας.


Γυναικολογικοί πολύποδες

Ο μητρικός πολύποδας αποτελεί μία συνηθισμένη παθολογία της μήτρας ή του τραχήλου, που όμως χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση, ανάλογα με την εντόπισή του, αλλά και με την ηλικία της πάσχουσας. 

Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναικολογικοί πολύποδες, δεν έχουν παρά απειροελάχιστες πιθανότητες να μετατραπούν σε κακοήθεια.

Το μέγεθος ενός γυναικολογικού πολύποδα μπορεί να είναι από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά. Μια γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει περισσότερους από έναν πολύποδες, είτε στον τράχηλο είτε στο ενδομήτριο.

Αν ο πολύποδας ανευρίσκεται στον εσωτερικό χιτώνα της μήτρας, ή ενδομήτριο, καλείται "ενδομητρικός πολύποδας" και είναι πιο συνηθισμένος σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, με πιθανότερη ηλικία εμφάνισης τα 25-35 έτη, χωρίς βέβαια να είναι αδύνατον να τον συναντήσει κανείς και σε άλλες ηλικίες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει καθυστερημένη ή λανθασμένη διάγνωση.

Μία διαφορετική μορφή πολύποδα είναι ο "τραχηλικός πολύποδας" , ο οποίος συνήθως παρατηρείται εξωτερικά στη μήτρα, στο στόμιο αυτής, μέσα στον κόλπο και εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε ηλικία αλλά πιο συχνά μετά τα 40 έτη, ακόμα και στην εμμηνόπαυση. Προκαλεί συχνά απώλεια αίματος μετά την επαφή (λόγω της θέσης του) ή αποτελεί τυχαίο εύρημα της κολποσκόπησης στον γυναικολογικό έλεγχο, χωρίς να έχει δώσει πρότερα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ο πολύποδας ενδομητρίου είναι:
Παρατεταμένη έμμηνος ρύση
Μεγάλη αιμόρροια κατά την έμμηνο ρύση (μηνορραγία)
Αιμορραγία μήτρας ανάμεσα στις περιόδους (μητρορραγία)
Αιμόρροια, κατά τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων
Δύσοσμα υγρά, σε περίπτωση επιμόλυνσης του πολύποδα
Πόνος, σε περίπτωση που οι μισχωτοί πολύποδες φτάσουν σε μέγεθος μερικών εκατοστών και προεξέχουν στον κόλπο, μέσα από τον τράχηλο της μήτρας
Υπογονιμότητα
Αιμόρροια, σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Πολλές φορές όμως, ο πολύποδας ενδομητρίου δεν προκαλεί συμπτώματα, ιδίως όταν είναι μικρός.

Οι πολύποδες μπορούν να ανιχνευθούν με τους ακόλουθους τρόπους:
Με κολπικό υπερηχογράφημα, ιδιαίτερα το τρισδιάστατο
Με υδροσονογραφία
Με υστεροσκόπηση
Τυχαία, στη διαγνωστική απόξεση του ενδομητρίου ή στην υστεροσαλπιγγογραφία

Θεραπεία
Στην περίπτωση των ενδομητρικών πολυπόδων, που συχνότερα από τους εξωτερικούς-τραχηλικούς, προκαλούν και αύξηση της ποσότητας της περιόδου και αναιμία, η αφαίρεσή τους γίνεται, είτε με απλή απόξεση ή ιδανικά, όπου διατίθενται τα ιατρικά μέσα ,με υστεροσκόπηση, καθώς έτσι υπό άμεση οπτική επαφή αφαιρείται όλος ο πολύποδας και η βάση του.

Συνέχεια