Ινομυώματα.


Ινομυώματα: Διάγνωση και θεραπεία

Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα μήτρας είναι καλοήθεις ( μη καρκινικοί ) όγκοι που αναπτύσσονται επάνω ή μέσα στο μυικό τοίχωμα της μήτρας. Αποτελούνται από πυκνό, ινώδη ιστό, ο οποίος τρέφεται από τα αιμοφόρα αγγεία. Το μέγεθος τους ποικίλλει από αυτό ενός μπιζελιού μέχρι αυτό ενός πεπονιού. Μια γυναίκα μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα ινομυώματα. Τα ινομυώματα είναι συχνό φαινόμενο, οι ιατροί εκτιμούν ότι 20% έως 40% των γυναικών άνω των 35 ετών έχουν ινομυώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πολλά ινομυώματα δεν έχουν συμπτώματα (αυτά λέγονται ασυμπτωματικά ινομυώματα), αλλά ορισμένα προκαλούν τα παρακάτω προβλήματα: 
Εντονη αιμορραγία, αναιμία, κόπωση
Επώδυνη έμμηνος ρύση
Αίσθημα βάρους στην πύελο, πόνος στην πλάτη
Ουρολογικές διαταραχές
Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
Υπογονιμότητα

Πως μπορώ να καταλάβω ότι έχω ινομυώματα;

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει τα ινομυώματα με μια γυναικολογική εξέταση ρουτίνας. Για επιβεβαίωση μιας τέτοιας διάγνωσης, μπορεί να σας ζητήσει μια εξέταση υπέρηχου ή MRI (απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία).

Τρόποι θεραπείας
Υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας των ινομυωμάτων. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει την πλέον κατάλληλη θεραπεία με βάση τα παρακάτω στοιχεία:
Σοβαρότητα των συμπτωμάτων
Αν επιθυμείτε ή όχι μια μελλοντική εγκυμοσύνη
Ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και τον αριθμό των ινομυωμάτων
Ανάλογα με την ηλικία σας 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ινομυωμάτων και η ονομασία τους σχετίζεται από τη θέση τους:
Μισχωτό υποβλεννογόνιο ινομύωμα
Υποορογόνιο ινομύωμα
Υποβλεννογόνιο ινομύωμα
Ενδιάμεσο ινομύωμα
Μισχωτό υποορογόνιο ινομύωμα

Συνηθισμένοι τρόποι θεραπείας:

Φαρμακευτικές θεραπείες
Η θεραπεία με διαχείριση του πόνου μπορεί να περιορίσει ορισμένα συμπτώματα. Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν ορισμένες ορμονοθεραπείες, π.χ. με ανάλογα της GnRH ( GnRHa ), αλλά αυτές δεν εξαλείφουν τα ινομυώματα. Τις περισσότερες φορές απλώς επηρεάζουν προσωρινά τα συμπτώματα.

Χειρουργική επέμβαση
Υστερεκτομή: Πρόκειται για αφαίρεση της μήτρας με γενική αναισθησία. Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση εκτελείται μέσω μιας τομής στην κοιλιακή χώρα και απαιτεί μακρά παραμονή στο νοσοκομείο και ανάρρωση που διαρκεί 6 έως 8 εβδομάδες. Μπορεί, επίσης, να εκτελεστεί λαπαροσκοπικά με μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και συντομότερη ανάρρωση. Μετά την υστερρεκτομή δεν είναι δυνατή μια μελλοντική εγκυμοσύνη.

Ινομυωματεκτομή: Συνιστάται μόνο αν είναι λίγα τα ινομυώματα που πρέπει να αφαιρεθούν (λιγότερα από 3) και αν είναι χειρουργικά προσβάσιμα. Αφαιρούνται μόνο τα ινομυώματα μέσω μιας τομής στην κοιλιακή χώρα ή με μια λιγότερο επεμβατική χειρουργική διαδικασία (λαπαροσκόπηση ή υστεροσκόπηση). Απαιτεί αρκετές ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο και αρκετές εβδομάδες ανάρρωσης. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα της ασθενούς.

Εμβολισμός - Η θεραπεία που διατηρεί τη μήτρα
Με τον εμβολισμό είναι δυνατή η διατήρηση της μήτρας, καθώς πραγματοποιείται με την έγχυση μικρών σωματιδίων, για έμφραξη των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν με αίμα τα ινομύωματα. Μετά την παρεμπόδιση της παροχής αίματος στο ινομύωμα, αυτό στεγνώνει και τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Η συγκεκριμένη θεραπεία επιδρά γρήγορα στην αιμορραγία και μέτα από λίγους μήνες ελαττώνεται το μέγεθος των ινομυωμάτων και της μήτρας. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται εδώ και 20 χρόνια και έχει θεραπέυσει περισσότερες από 100.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις εγκυμοσύνης και μετά από εμβολισμό, καθώς το 40-60% των γυναικών διατηρούν τη γονιμότητα τους. Ο εμβολισμός αποτελεί την αναγνωρισμένη, εναλλακτική λύση αντί της υστερεκτομής σε ασθενείς που επιθυμούν να διατηρήσουν τη μήτρα τους. 

Τί συμβαίνει κατά τη διάρκεια του εμβολισμού ινομυωμάτων της μήτρας:
Η διαδικασία εκτελείται από έναν επεμβατικό ακτινολόγο. Ο επεμβατικός ακτινολόγος είναι ένας γιατρός με ειδική εκπαίδευση στη διάγνωση και θεραπεία πολλών παθήσεων που απαιτούν τη χρήση μικροσκοπικών εργαλείων, παρακολουθώντας παράλληλα την εξέλιξή τους με τη συμβολή εξοπλισμού ακτίνων Χ, ή άλλου είδους απεικονιστικού εξοπλισμού. Συνήθως, ο επεμβατικός ακτινολόγος εκτελεί τις διαδικασίες μέσα από μία πολύ μικρή σχισμή στο δέρμα. Η παραμονή της ασθενούς στο νοσοκομείο είναι πολύ σύντομη και ο χρόνος ανάρρωσης μειώνεται στις 1-2 εβδομάδες, καθώς στη συγκεκριμένη θεραπεία δεν χρησιμοποιείται χειρουργική τομή. Ο επεμβατικός ακτινολόγος συνεργάζεται στενά με τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τον γυναικολόγο, για να διασφαλίζονται τα υψηλότερα πρότυπα περίθαλψης.

Η συγκεκριμένη, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, η οποία στο παρελθόν ήταν γνωστή ως εμβολισμός μητριαίας αρτηρίας (UAE), εκτελείται μετά απο τοπική αναισθησία της ασθενούς, κατά την οποία διατηρεί τις αισθήσεις της αλλά δεν αισθάνεται πόνο.

Πραγματοποιείται μια μικρή σχισμή 1,5mm στο δέρμα, στη βουβωνική χώρα και εισάγεται ένας καθετήρας στην αρτηρία μέσα απ΄ αυτήν. Ο καθετήρας κατευθύνεται στη μήτρα μέσω του αρτηριακού δέντρου. Ενώ ο ακτινολόγος παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας, χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα ακτίνων Χ με δυνατότητα κίνησης (ακτινοσκόπιο), μικροσκοπικά μικροσφαιρίδια στο μέγεθος κόκκων άμμου εγχέονται μέσα στην αρτηρία, που τροφοδοτεί με αίμα τα ινομύωματα, φράσσοντας τη ροή του αίματος. Η θεραπεία εφαρμόζεται και στην αριστερή και στη δεξιά αρτηρία, συνήθως, μέσω μίας μόνο μικροτομής.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με εμβολισμό:

• Ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία.
• Διατήρηση της μήτρας χωρίς τους κινδύνους που ενέχει μια χειρουργική επέμβαση.
• Αποτελεσματική διαδικασία, ακόμη και στις περιπτώσεις πολλαπλών μεγάλων ινομυωμάτων.
• Σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο και ανάρρωση.
• Σύντομη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες.
• Εχουν αναφερθεί εγκθμοσύνες μετά από εμβολισμό ινομυωμάτων.

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΚΑΛΕΤΡΗ 

Συνέχεια