Ειδικές συμβουλές για τη φροντίδα του πρόωρου βρέφους.


Γενικότερα, η καθημερινή φροντίδα ενός πρόωρου μωρού δεν διαφέρει απΆ αυτήν ενός τελειόμηνου. Με αγάπη, υπομονή και καλή συμεργασία με τον παιδίατρο θα προσαρμοστείτε εύκολα στην καθημερινότητα με το μωράκι σας.

Ειδικές συμβουλές για τη φροντίδα του πρόωρου βρέφους

Και ύστερα από εβδομάδες ανησυχίας και αγωνίας για την έκβαση και πορεία της υγείας του, ήρθε η ώρα να πάρετε το προωράκι στο σπίτι σας! Όπως όλοι οι γονείς, έτσι και εσείς προβληματίζεστε για το πώς θα ανταποκριθείτε στις ανάγκες για την ειδική φροντίδα και περιποίηση του μωρού σας.

Μην ανησυχείτε όμως γιατί με αγάπη, υπομονή και καλή συμεργασία με τον παιδίατρο θα προσαρμοστείτε εύκολα στην καθημερινότητα με το μωράκι σας.

Χρήσιμες συμβουλές για το πρόωρο μωρό

- Πολλές ώρες ύπνου. Τα πρόωρα μωρά έχουν την τάση να κοιμούνται περισσότερες ώρες απΆ τα τελειόμηνα, συνήθως γύρω στις 20 ώρες τη μέρα. ΗΑμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει τα υγιή βρέφη να κοιμούνται ανάσκελα. Έχει διαπιστωθεί ότι τα μωρά που κοιμούνται μπρούμυτα κινδυνεύουν περισσότερο από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών. Ο ύπνος σε ύπτια θέση δεν αυξάνει τον κίνδυνο παρουσίας άλλων προβλημάτων (π.χ., πνιγμονή, επιπέδωση του κεφαλιού ή κακός ύπνος). Ωστόσο, τα πρόωρα βρέφη με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας (όπως αναπνευστικά προβλήματα) μπορεί να χρειαστεί να κοιμούνται στο πλάι. 


- Καλό είναι να έχετε το μωρό στο δικό σας υπνοδωμάτιο, μέσα στο κρεβάτι ή στην καλαθούνα του, όχι όμως στο κρεβάτι σας. 


-
Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε σταθερή τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, γύρω στους 20-22 βαθμούς Κελσίου και να αποφεύγετε τα ρεύματα στο δωμάτιο που βρίσκεται το μωρό. 

- Μια συσκευή ενδοεπικοινωνίας θα σας βοηθήσει να καθησυχάσετε τους φόβους σας τις ώρες που το μωρό κοιμάται κι εσείς δεν είστε στο δωμάτιο ή αργότερα, όταν θα το έχετε μεταφέρει στο υπνοδωμάτιό του. 


- Αν ο παιδίατρός πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος άπνοιας την ώρα του ύπνου του (όπου δηλαδή το μωρό σταματά να αναπνέει για σύντομα διαστήματα) μπορείτε να προμηθευτείτε μια ειδική συσκευή ανίχνευσης που θα σας ειδοποιεί όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Για μερικά μωρά μπορεί να κριθεί απαραίτητη η χορήγηση οξυγόνου ή η εφαρμογή άλλου είδους θεραπείας στο σπίτι. Τόσο εσείς όσο και οποιοσδήποτε άλλος ασχοληθεί με τη φροντίδα του μωρού, θα πρέπει να εκπαιδευτείτε κατάλληλα στον τρόπο ικανοποίησης των ιδιαίτερων αναγκών του, πριν το πάρετε στο σπίτι. Καλό είναι επίσης να μάθετε πώς να κάνετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη στο βρέφος σας.

Η διατροφή του 
Είτε θηλάζετε είτε δίνετε γάλα σε σκόνη, το πρόωρο μωρό σας θα πρέπει να παίρνει τακτικά τα γεύματά του, συνήθως κάθε 2 με 3 ώρες, αφού δεν μπορεί να φάει μεγάλη ποσότητα. Κάθε γεύμα του είναι απαραίτητο γιΆ αυτό θα πρέπει να το ξυπνάτε και τη νύχτα, ώσπου να φτάσει στο επιθυμητό βάρος. Συνήθως, στα πρόωρα μωρά, είτε θηλάζουν είτε παίρνουν γάλα σε σκόνη, δίνεται ένα συμπλήρωμα με βιταμίνες και σίδηρο. 
Για να ελέγχετε τη διατροφή και την αύξηση του βάρους του, μπορεί ο παιδίατρος να σας συμβουλεύσει να νοικιάσετε μια ζυγαριά για βρέφη, στην οποία θα ζυγίζετε κάθε εβδομάδα το μωρό σας για να καταγράφετε την αύξηση του βάρους του. Είναι μια διαδικασία που ακολουθούν πολλοί γονείς, όχι μόνο πρόωρων αλλά και τελειόμηνων μωρών, τους πρώτους μήνες, ειδικά αν το μωρό τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα και δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την ποσότητα που παίρνει. 

"Μπορώ να το θηλάσω";

Συνήθως τα μωρά που γεννιούνται πριν την 35η εβδομάδα δεν έχουν αναπτύξει ακόμη το αντανακλαστικό του θηλασμού και το πεπτικό τους σύστημα είναι αρκετά ανώριμο για να μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλες ποσότητες υγρής τροφής. ΓιΆ αυτό το λόγο πολλά πρόωρα μωρά χρειάζεται να τρέφονται με μικρές ποσότητες γάλακτος (ιδανικά, μητρικό γάλα που έχετε βγάλει με θήλαστρο) σε πολύ τακτικά διαστήματα. Σύντομα όμως συνηθίζουν σε μεγαλύτερα γεύματα και καθώς δυναμώνουν θα μπορέσουν να μάθουν να θηλάζουν. Για να διατηρήσετε την παραγωγή γάλακτος, όμως, θα χρειαστεί να βγάζετε το γάλα σας με θήλαστρο και να το δίνετε στο μωρό σας με το μπιμπερό ή να το καταψύχετε.

Η καθημερινή του φροντίδα

Γενικότερα, η καθημερινή φροντίδα ενός πρόωρου μωρού δεν διαφέρει απΆ αυτήν ενός τελειόμηνου. Θα το αλλάζετε, θα του κάνετε το μπανάκι του, θα του μιλάτε, θα το χαϊδεύετε… Όλα αυτά, τηρώντας μερικούς απλούς κανόνες υγιεινής, όπως να πλένετε καλά με σαπούνι τα χέρια σας προτού το φροντίσετε και να αλλάζετε ρούχα όταν γυρίζετε στο σπίτι απΆ έξω. 
Αυτό που πιθανώς θα χρειαστεί να αποφύγετε είναι οι επισκέψεις στο σπίτι σας ή οι δικές σας βόλτες έξω, ώσπου να φτάσει το μωρό σας στο επιθυμητό βάρος και να ισχυροποιηθεί λίγο το ανοσοποιητικό του σύστημα. 
Καλό είναι επίσης να έχετε το μωρό κοντά σας όσο το δυνατό περισσότερες ώρες, αφού οι ειδικοί συμφωνούν πως η στενή επαφή με τη μητέρα δυναμώνει τον οργανισμό του και το βοηθά να αναπτυχθεί πιο γρήγορα. Έχετε το μωρό μαζί σας σε έναν μάρσιπο, απλό ή αγκαλιάς, ώστε να ακούει τους παλμούς της καρδιάς σας και να σας μυρίζει.

Η τακτική επαφή με τον παιδίατρό σας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του μωρού σας. Βεβαιωθείτε ότι συζητάτε μαζί του οποιαδήποτε ανησυχία σας αναφορικά με το μωρό σας.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο αν:


• Το πρόωρο μωρό σας δεν έχει πάρει καθόλου βάρος στο εβδομαδιαίο ζύγισμα

 Αν είναι άτονο, δεν αντιδρά όταν είναι ξύπνιο, δεν κλαίει 

• Αν βρέχει λιγότερες από πέντε πάνες το εικοσιτετράωρο

• Αν βαθουλώνει το στήθος του κάθε φορά που αναπνέει

Τέλος, αντιμετωπίστε το μωρό σας, όπως ακριβώς θα αντιμετωπίζατε ένα τελειόμηνο μωρό. Οι γονείς των μωρών που γεννήθηκαν πρόωρα τείνουν να θεωρούν τα παιδιά τους ιδιαίτερα εύθραυστα. Συνήθως είναι υπερβολικά προσεκτικοί (ανησυχούν ότι το μωρό τους ζεσταίνεται ή κρυώνει πολύ, ότι δεν τρώει πολύ ή ότι δεν κοιμάται αρκετά), είναι υπερβολικά επιεικείς (το μωρό κάνει πάντα το δικό του) δεν θέτουν όρια και «αφεντικό» είναι πιο πολύ το μωρό παρά οι γονείς. Τέλος, είναι υπερβολικά προσκολλημένοι σΆ αυτό (οι μητέρες των πρόωρων μωρών συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολία να τα αποχωριστούν). Μια τέτοια ατμόσφαιρα μπορεί να παρεμποδίσει τη φυσιολογική ανάπτυξη και την ομαλή διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού.

Συνέχεια