Καισαρική τομή.


Καισαρική τομή

Πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι στη σύγχρονη μαιευτική, ίσως έχει έρθει η ώρα να αντικαταστήσουμε τον όρο καισαρική τομή με τον όρο κοιλιακός τοκετός. Έτσι ο τοκετός μπορεί να είναι είτε κολπικός είτε κοιλιακός. Στον κολπικό τοκετό διακρίνουμε τον φυσιολογικό και τον υποβοηθούμενο, κολπικό τοκετό (επεβατικό) και στον κοιλιακό τοκετό διακρίνουμε τον προγραμματισμένο τοκετό και τον επείγοντα κοιλιακό τοκετό, σε περίπτωση επιπλοκής.

Σε ένα ποσοστό 10-15% των γυναικών που έχουν προετοιμαστεί για φυσιολογικό τοκετό, θα χρειαστεί να γίνει καισαρική τομή. Οι λόγοι της επείγουσας καισαρικής τομής είναι μη φυσιλογική εξέλιξη και πρόοδος τοκετου, καθώς και δυσαναλογία ή εμβρυική δυσχέρεια.

Εκ των πραγμάτων στη μαιευτική, με μία συχνότητα επιπλοκών 6-8%, υπάρχουν στιγμές που για μερικά λεπτά ίσως χαθεί το μεγαλείο του φυσιολογικού τοκετού και θα χρειαστεί, σκεπτόμενοι την υγεία του μωρού και της γυναίκας, να προβούμε σε καισαρική τομή.Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αποτυχία για τη μαμά! Πρόκειται ουσιαστικά για έναν "συμβιβασμό", προκειμένου να επιστρέψουν εκείνη και το μωρό της υγιείς στο σπίτι. 

Σε περίπττωση λοιπόν προγραμματισμένης καισαρικής τομής, συνήθως θα προσέλθετε νωρίς το πρωί στο μαιευτήριο, θα γίνουν όλες οι προαπαιτούμενες εξετάσεις και θα ακολουθήσει η καισαρική τομή. Μετά την "έξοδο" του μωρού, το παίρνετε αμέσως στην αγκαλιά σας και μπορείτε με τη βοήθεια των μαιών να το θηλάσετε.

Συνέχεια