Εγκυμοσύνη 35+


Εγκυμοσύνη μετά τα 35

 Μια εγκυμοσύνη στα 40 δεν είναι απαγορευτική, αρκεί η γυναίκα να υπολογίσει τους πιθανούς κινδύνους και να υποβληθεί στους απαραίτητους ελέγχους ή εξετάσεις, ώστε στο τέλος της εγκυμόσυνης να έχουμε ένα υγιές μωρό, αλλά και μια υγιή μητέρα. 

Η γυναίκα που βρίσκεται σε κάπως προχωρημένη ηλικία για εγκυμοσύνη, σχεδόν, δεν διαφέρει σε τίποτα από τη γυναίκα μικρότερης ηλικίας. Λόγω της προχωρημένης ηλικίας, όμως, έχει δοθεί χρόνος σε διάφορες νοσολογικές οντότητες (άσχετες με την εγκυμοσύνη) να αναπτυχθούν.

Ο αρχικός έλεγχος μιας τέτοιας εγκυμοσύνης περιλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα από τον τακτικό έλεγχο που γίνεται σε μια νεαρή έγκυο. Επίσης, το ιστορικό που λαμβάνεται είναι λεπτομερέστατο.

Στον προγεννητικό έλεγχο θα γίνουν οι απαραίτητες πρώτες εξετάσεις με αναλύσεις αίματος, ούρων και κολπικού υγρού (για στίγμα μεσογειακής αναιμίας, ηπατίτιδα, HIV, ερυθρά, τοξόπλασμα σύφιλη). 

Ακολούθως, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα γίνουν προγεννητικοί έλεγχοι σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο, γίνεται μέτρηση του πάχους του αυχένα του εμβρύου και αμνιοπαρακέντηση, που δείχνουν αν το έμβρυο έχει κάποια χρωμωσωμιακή βλάβη. Στο δεύτερο επίπεδο, το πιο σημαντικό, γίνεται ο υπέρηχος που δείχνει το έμβρυο, τα άκρα του, τα εσωτερικά του όργανα, ενίοτε αποκαλύπτει και το φύλο του παιδιού. Στο τρίτο επίπεδο, γίνεται ο έλεγχος Doppler, που δείχνει αν όλα εξελίσσονται όπως πρέπει με το έμβρυο.

Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές σε έγκυο προχωρημένης ηλικίας είναι η προεκλαψία (ψηλή πίεση και λευκωματουρία στην εγκυμοσύνη), ο πρόωρος τοκετός (λόγω της πρόωρης ρήξης των υμένων ή των συσπάσεων της μήτρας), η ανώμαλη θέση και προβολή του εμβρύου, καθώς και η δυσκολία στη φυσιολογική διεξαγωγή του τοκετού. Άλλοι κίνδυνοι, σε συνάρτηση με την ηλικία, είναι ότι υπάρχουν αυξημένα ποσοστά εξωμήτριων κυήσεων αλλά και αποβολής, ή η εμφάνιση διαβήτη, κ.α.

Εκτός από την πιθανότητα συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο, ο γυναικολόγος θα κάνει τακτικές κολπικές καλλιέργειες για να διατηρεί τον κόλπο καθαρό, όπως και τακτικά υπερηχογραφήματα για να ελέγχει τη ζωηρότητα και σωματική ακεραιότητα του εμβρύου. Ο γυναικολόγος μπορεί επίσης να υιοθετήσει ορισμένες επιπλέον ειδικές εξετάσεις, λόγω της προχωρημένης ηλικίας της εγκύου. 

Αυτές οι καταστάσεις, βεβαίως, μπορεί να εμφανισθούν και σε μικρότερη ηλικία, αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υπάρξουν.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα, λόγω του ότι η έγκυος έχει λιγότερη αντοχή για να φέρει σε πέρας την προσπάθεια του τοκετού, καθώς και περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει κάποια επιπλοκή, όπως η αδράνεια της μήτρας (ιδιαίτερα αν η γυναίκα είναι πρωτότοκος) κ.ά.

Μετά τον τοκετό πρέπει να υπάρχει στενή παρακολούθηση της λοχείας, διότι οι πιθανότητες δημιουργίας ψυχολογικών και σωματικών συνδρόμων είναι αυξημένες. Αν υπήρχαν νοσολογικές οντότητες πριν την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκειά της παρακολουθήθηκαν, θα πρέπει να επανελεγχθούν και να προσπαθήσουμε να τις φέρουμε στην ισορροπία που βρίσκονταν πριν την εγκυμοσύνη.

Γενικότερα, η μέλλουσα μητέρα που θα βρίσκεται σε προχωρημένη κάπως ηλικία, θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφή της, καθώς και να βρίσκεται σε καλή σωματική και ψυχολογική υγεία, έτσι ώστε να μπει στην εγκυμοσύνη με τις καλύτερες δυνατόν προϋποθέσεις.

Συνέχεια